top of page
Search
  • subros2

How many did Belle Gunness actually kill?

Updated: Apr 23, 2022


Hvor mange mennesker drepte Belle Gunness?


"Ni", påstår noen med den største selvikkerhet. "Fjorten" sier andre.

"Kan det ha vært opp mot 40 ofre?" undrer noen. Kan det ha vært flere? spør andre seg.


De som er skråsikre og oppgir et konkret antall, hvem er det egentlig de regner som hennes ofre. Er det inkludert barna? Ektemenn? Og hvor mange friere tar de med i tellingen ?


Et ubstridelig fakta i historien om Belle Gunness er at hun ikke ble dømt for ett eneste drap. Fra alle de som kommer med ett anslag til nå, har det vært ren spekulasjon. Og det kommer det dessverre fortsatt til å være.


Selv om politiet var involvert i begge hennes ektemenns plutselige bortfall i 1900 og 1902, ble ble det aldri tatt ut tiltale.

Offisielt så drepte Belle Gunness faktisk ikke ett eneste menneske. Selv ikke når hun ble innkalt til politiavhør i forbindelse med at det funnet gift i hennes første avdøde datter, Caroline, så ble hun ikke stilt til ansvar.


"Belle Gunness var en mester i intriger og manipulasjon," sa jeg allerede i min dokumentar "Bare Belle", som jeg laget i 2005. Den gangen jeg var pioner i å dypdykke ned i historien om Belle. Etter å ha studert henne ytterligere de siste årene har det inntrykket definitivt blitt forsterket.


Aldri har jeg "møtt" et menneske som har hatt en større evne til å sno seg enn Belle Gunness.

Hun var genial - om man kan kalle en seriemorder for det.

Man kan si det sånn: Uten å være en mesterhjerne, hadde hun aldri blitt en seriemorder og hun hadde neppe kommet seg unna med det!


Det har vært utrolig fascinerende å fordype meg i damen fra Selbu.

Kvinnen som kom fra det stedet hvor mine besteforeldre bodde og hvis huset var bygd på grunnen til Belles foreldre.


"En hederskvinne er død," sto det på førstesiden i den republikanske lokalavisen i LaPorte i 1908. "Saken er oppklart og ferdig", erklærer sheriff Albert Smutzer når han dagen etter at Belles hus dramatisk brant ned til grunnen, fengsler hennes ex-gårdsgutt og elsker, Ray Lamphere. Lamphere ble sikter for mordbrann når de i husets kjeller finner hva de mener at er en hodeløs Belle og hennes tre gjenlevende barn. Philip. Lucy og Myrtle.


Og sånn hadde historien blitt stående om ikke den påståelige Asle Helgelien fra Ål i Hallingdal hadde ankommet Gunnessgården fem dager senere og begynte å grave i en nygravd søplegrop på tunet. Der gjør han en grufull oppdagelse da han finner sin bror, Andrew begravet - partert i seks deler fordelt i diverse striesekker. Andrew var en frier som ankom gården 3 januar i 1908. Hva hadde foregått på gården? Sheriffen som egentlig hadde oppklart saken, måtte igjen på banen med presse fra hele Amerika som pustet han i nakken og fulgte hans minste bevegelse. Ved å bruke sin posisjon klarte han gjennom hele perioden å opprettholde sin første skråsikre antagelse.


Det finnes ingen opplagt logikk i Belles historie. Satser du på å finne den, har du tapt før du begynner.

For å forså hva som skjedde må du tenke som Belle - utenfor boksen!

Hun forsto hvordan mennesket fungerer i all sin enkelhet og sjonglerte elegant virkeligheten som en sirkusartist med en mengde baller i luften samtidig. Og de landet alle presis der hun ville.


Andrew Helgeilien er i dag kjent som hennes siste offer. Det er lite kjent at Sheriffen anslo at hans dødsdato var 14. januar. Mang en mann ankom gården i perioden mellom 14. januar og brannen den 23. april i følge Belles nabo og gårdsgutt, Emil Greening. De var såkalte "onkler" fra Norge som kom med ettermiddagstoget kvelden før og som aldri dukket opp til frokost. "De tok morgentoget til Chicago" forklarte han til The New York Times etter brannen i 1908, som Belles forklaring på hvorfor de ikke befant seg på gården neste dag.


Pårørende fra hele Amerika som etterlyste sine sønner, fedre og brødre men fikk aldri vite om de var blant de mange knoklene som ble gravd opp på gården etter brannen. Et gravearbeid som ble innstillt etter 5 dager. Delene av de 30 til 40 menneskene som ble funnet begravet i følge journalister som rapporterte fra stedet, ble av den ansvarlige, liktilsynsmannen Mac begravet i fellesgrav merket som uidentifiserte ofre av Belle.


Nå jeg laget dokumentaren dukket det fortsatt opp knokler av grunnen på gården i LaPorte.


Hva skjedde egentlig den gangen?

Hvorfor finnes det så få svar?


De som sier at det er umulig å finne ut hva som skjedde den gangen, vil selvfølgelig aldri finne svar.

For å forstå historien om Belle Gunness, må man tenke det utenkelige og vri hjernen i i vinkler de fleste tror at ikke eksisterer. Vinkler og virkeligheter som med den største selvfølgelighet fantes i Belles hode. Og hun avviklet det hele- antagelig - til sin største tilfredshet.
37 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page